Informasjonskapsler

Denne siden inneholder informasjonskapsler.

lørdag 23. januar 2016

Et klaustrofobisk samfunn?

Per Fugelli skriver i dagens kronikk "Verdisjekk" av muslimer? på dagbladet.no at han får en truende følelse av klaustrofobi i det norske demokratiet. Han viser til stortingsavtalen «Et felles løft for god integrering». Kapittelet om religion og kultur innledes med: «Integreringen i Norge skal bygge på grunnleggende verdier som demokrati, rettsikkerhet, universelle menneskerettigheter, ytringsfrihet, likestilling og likeverd.» Jeg er langt på vei enig med Fugelli i at dette ikke må bety at de som kommer hit skal adoptere våre verdier. Vi kan kreve at de følger norsk lov, men vi kan ikke begynne å diktere hva andre skal mene i et fritt samfunn.

Så ramser Fugelli opp eksempler på at så skjer:

"Høsten 2012 ble Trond Ali Linstad tildelt Kongens fortjenestemedalje i sølv for sin årelange innsats for innvandrere på i indre Oslo øst. Medaljen skal overrekkes under en seremoni på Nationaltheatret.
Plutselig blir Linstad innkalt til hastemøte på Slottet. Kongens medaljeråd sletter prisen med øyeblikkelig virkning. Slottet har fått rede på at Linstad har ytret seg kritisk om homofili, om jøders innflytelse i verden og uttalt støtte til sider av prestestyret i Iran.
Høsten 2015 er Shoaib Sultan ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo. Brått blir det en stor ståhei om hans syn på homofile. Som tidligere generalsekretær i Islamsk Råd har han kommet med «kontroversielle» uttalelser om homofili. Før valget sier han til VG: «Jeg er imot enhver straff mot homofile. Jeg er for like rettigheter for alle, uavhengig av kjønn, etnisitet og seksuell legning.» Men det er ikke nok for dem som vil ha alle inn i «Den norske pakken». Det blir et rått kjør mot Sultan på selve valgdagen for å få ham til å si: Homofili er ikke synd!
18. desember 2015 blir Mohsan Raja kåret til årets Osloborger av Aftenpostens lesere. Han sto i spissen for de frivillige som ga flyktningene på Tøyen mat, varme og omsorg i kalde høstnetter. Aftenpostens sjefsredaktør hyllet ham: «Jeg tror du traff en nerve hos folket. Du representerer noen av de beste verdier.» Så kommer det for en dag at Raja på Facebook har sagt at homofili er galt og at 11. september 2001 var en «inside job».
Et mektig hylekor krever at Aftenposten må ta fra ham prisen."

Men det er da stor forskjell på å frata folk som er uenige med den norske kulturen sin menings- og ytringsfrihet, og å belønne disse verdiene og synspunktene med Kongens fortjenestemedalje eller tittelen årets Osloborger!

Det virker som Per Fugelli ikke bare vil at vi skal tillate ulike meninger og verdier, men også hylle dem, eller i det minste overse dem. Ihvertfall ikke kritisere dem. Derimot skal innehaverne av disse verdiene fritt få kritisere jøder og homofile, uten at det får konsekvenser for samfunnets vurdering av dem.

Dette virker mer klaustrofobisk for meg...

3 kommentarer:

 1. Så fint at du tar opp dette! Jeg har tenkt så ofte: Har vi ekte respekt for medmennesker når vi ikke syns vi kan si klart fra når vi mener noe annet enn dem?

  SvarSlett
 2. Litt på siden av emnet, men har du en epostadresse jeg kan kontakte deg på?

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager, jeg oppgir ikke epostadressen min på denne bloggen.

   Slett