Informasjonskapsler

Denne siden inneholder informasjonskapsler.

lørdag 8. mars 2014

I anledning kvinnedagen... Menns selvbeherskelse - kvinners ansvar?

I følge en undersøkelse av ulike typer volds- og overgrepsopplevelser ved Pape og Stefansen (2004) har drøyt halvparten av menn og nær 4 av 10 kvinner i Oslo mottatt alvorlige voldstrusler og/eller blitt utsatt for grov fysisk vold én eller flere ganger etter fylte 16 år. Det var i all hovedsak menn som sto bak både mennenes og kvinnenes offeropplevelser. Betydelig flere menn enn kvinner var blitt truet eller påført vold av en fremmed person, mens kvinner i langt større utstrekning enn menn var blitt viktimisert av en partner eller tidligere partner. Menn blir altså utsatt for vold litt oftere enn kvinner, og oftere fra folk de ikke kjenner. 

Likevel er mitt inntrykk av mediebildet at det oftere er kvinner som blir bedt om å være forsiktige når det beveger seg i byen, ta ansvar for seg selv, ikke gå alene etc. - kort sagt innskrenke sin frihet. 

I en del andre kulturer legges det et enda mer eksplisitt ansvar på kvinnen. I noen land går de endog så langt som til å straffe offeret når det har skjedd en voldtekt. 

På Islam net begrunnes reglene om større tildekning av kvinner enn menn med at kvinnens kropp er formet mer tiltrekkende enn menns, menn har høyere seksuallyst enn kvinner og at menn er fysisk sterkere enn kvinner. Alt dette bidrar til at kvinner er mer utsatt for trakassering enn menn, og konklusjonen blir at kvinnen må dekke seg til. De mener det er bevist at menn ikke klarer å beherske seg ut fra statistikker om overgrep og trakassering. "Anta at to like vakre tvillingsøstre går nedover gaten. En av dem er kledd i den islamske hijaben, dvs. at hele kroppen er dekket, unntatt ansiktet og hendene opp til håndleddene. Den andre søsteren har på seg vestlige klær, et miniskjørt eller en kort stram shorts. Rett rundt hjørnet er det en alminnelig mann, kjeltring, eller kanskje en voldtektsforbryter som venter på et offer. Hvem vil han prøve seg på, kvinnen som bruker den islamske hijaben eller søsteren i miniskjørt? Naturligvis vil han prøve seg på kvinnen i miniskjørtet. Slike klesdrakter er en indirekte invitasjon til det motsatte kjønn for usømmelig oppmerksomhet. Koranen har rett når den sier at hijab forebygger trakassering av kvinner."


Jeg synes altså at jeg ser en tendens på tvers av kulturer til at menns manglende selvbeherskelse blir kvinners problem, enten det er kvinner eller menn som er mest utsatt. Når en mann blir overfalt går ikke natteravnene eller likestillingsministeren (!) ut og sier at menn ikke må gå rundt alene, selv om menn angivelig oftere angripes av fremmede. Når kvinner blir overfalt, kommer det en rekke råd rettet spesifikt mot kvinner (se f.eks. "Natteravnenes fire gode råd til jenter"). 

Konklusjon: Kvinnedagen er fortsatt viktig!

 
Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar